Karamelsirup

ca. 2 dl

2 dl rørsukker
2 dl vand, kogende
½ vaniljestang, flækket

Rørsukker hældes i en gryde og smeltes over middel varme. Den skal blive gylden og ikke brun (for så er der for meget varme under).
Hæld vandet i gryden - det vil sprutte og sprøjte i kort tid.
Tilsæt vaniljestangen og lad sukkeret langsomt opløses i vandet. Her er tålmodighed en stor hjælp, for det vil opløses, hvis det får tid.
Lad siruppen simre ved svag varme i 20 min.
Hvis den skal bruges til f.eks. kaffe, må den gerne være flydende og hvis til dessert er det godt med en tykkere sirup. Jo længere tid man lader siruppen simre, jo tykkere bliver den.
Opbevaring: kan holde sig ved stuetemperatur, hvis den anvendes ofte, eller kan den holde sig længe i køleskabet, dog skal den ud et stykke tid for den skal anvendes, da den tykner , når den er afkølet.


(c) 2024 e-fri.dk